Si comel & encem

6 ft underground

Salam alayk dear ,

           Have u look at the picture attached to this post? Kalau tak gi tengok dulu.hiks.

            Hari tu tengah sidai baju while listening to a qassidah shared by my dearie sister , Qad Qaffani Ilmu Rabbi by Hafiz Hamidun . It was a lovely day, bright sunny day macam biase. Then entah kenapa tergerak hati nak dongak an, since I heard burung berkicauan. Takut lah gak kita dah penat penat nyidai, dia buat toot toot plak kat baju kat ampaian . ( it happened once ok ! )

            What I saw is exactly ape yang ade dalam gamba tu. I was just thinking,  more like terdetik lah. What a nice day today. ( Alhamdulillah !)  And I'm still finely breathing while someone on the other side of this world is taking their last breath. ( again Alhamdulillah , thanks to Allah for the blessing He gave to me ) . I could watch the clouds moving , the sun shining , the very finely creature created by Him  while someone on the other side of this world is taking his last sight. ( Alhamdulillah for the blessing )

              I don't know. Mase scrolling down photo tu semua ( I took a lot even almost similar pun each pictures tu ) tetiba terpikir la.. is this how it looks like..pemandangan 6 feet underground ? You know, bila jasad di turun kan keliang lahad perlahan lahan..is that what it's look alike? Nampak langit lazuardi..sahabat handai, kaum kerabat mengelilingi pusara. Some might cry. Some may not. Hopefully doa2 terbaik dititipkan kepada kita. Allah, tetiba rase sebak kat dada.

               sebab ajal tu tak mengira usia dan pangkat. Bila tiba masanya, kita akan kembali kepada Sang Pencipta. Tak terlewat mahupun terawal hatta sesaat pun. moga kepulangan kita kita ini adalah kepulangan yang dinantikan para malaikat dengan amalan yang mencukupi sebagai bekalan.

                Hmm..lately Ibu dengan Ayah dah bunyi bunyi pasal jodoh dan perkahwinan. In nature kot sebab diorang pun kahwin usia muda. Even tahun ni je 4 of my cousins yang akan bina masjid , InshaaAllah , moga urusan mereka di permudahkan. The one yang paling rapat umur dengan diri ni pun dah selamat ikat tali pertunangan awal tahun ni. Hiks. Tahniah Abang Awin.

               Err..melalut lak. The point is, I don't know which one comes first. Jodoh dengan ajal atau jodoh sesama insan ? kalau jodoh dengan insan, ready dah ke diri ni nak pegang amanah baru di bahu? Kalau jodoh dengan ajal, haaa ni risau...khuatir amalan tak cukup je nih.

                 Pernah cakap dengan Ibu, " kalau jodoh kakak dengan ajal yang datang dulu..macam mana? "

                  " ibu sentiasa doa biar ibu yang pergi dulu sebelum kakak. Supaya kakak punya banyak masa untuk capai kebahagiaan , kebahagiaan yang kakak berhak dapat dari dulu lagi. "

                 Selalu suka berborak dari hati ke hati dengan ibu. Masa tulah nak selami hati seorang ibu yang membesarkan anak dara degil dia nih. Hahahaaa..ok taklah degil mana. ( Tipuuu !! )  menangis dengar ibu cakap macam tu. Waktu tu memang takde suara na balas ape dah. Hilang segala ilmu perdebatan , cuma mampu menangis kat riba je. ( suka baring kat riba ibu !!! )

            Kalaulah ibu tawu, I don't know how to live without her. Kat sekolah mungkin cikgu ajar the multiplication , deductions , integration. ..tapi diorang tak pernah ajar manually how to live without you, Ibu. Idk even if I can. Sebab tu dalam sujud, whenever,  I pray for ur health better than mine.

* sigh *

           This post memang totally a piece of my mind je..so kinda serabut isi nya. But whatever it is... dah bersedia kah kita sekiranya jodoh menjemput? Either jodoh dengan insan mahupun jodoh dengan ajal. Think *

      xoxo - zatul
          0402 hr
Another sleepless night

No comments: