Si comel & encem

final's week

Assalamualaikum....

                  Its been a hectic week for me sebab dah masuk final week of my third sem...paper English, maths and chemistry pun dah lalu dengan.....dunno how to put it in words but alhamdulillah la there's effort in it. Tho I couldn't say I'm quite satisfied enough with my performance last week tp..boleh la.. usaha dah. Paper pun dh submit now let's just keep the du'a. Based on talk last week, tawu ramai yg slightly disappointed with their papers tapi...weyh aku pun rasa nak breakdown kot ngadap paper maths tu. Ai is seteghesss (if u could pronounce it *hiks* )

                   Balek lepas exam tu solat asar, terus tidur kot. Yepp, memanglah tak elok tidur lepas asar but then...otak rasa sumpah penat. So call bonda tercinta luahkan lah rasa di hati..sekejap je bape minit lepas tu dia suruh tidur jap. Tenangkan otak sebab esok ny ade paper favvy aku. English!!!!!! Essay plak tu. So tak nak lah jammed kepala tu while writing kan.

                   Anyway, paper tu pun dah berlalu and few days break before another two killer subj which is pijik and Bios-logos...( what the heck is dat? ) hehe...naah.. Physics and Biology. the truth,  aku tak suka sub bio sem ni. Aku kena blaja pasal system kitaran oxygen pyruvate dan lain2..hailoo...na buat acane.. sis kenot merungut meyh...

                  Aku tak suka minggu exam. Hehe..sape yang suka kan. Sebab takde kelas, mood study pun ke laut china selatan, di tambah angin monsun barat daya...hati sensitif terlebih.urgh, hormones kick in time2 macam nih la.. satu lagi problem is when exams week tu lah aku akan demam. Not that usually demam batuk selesema dua tiga hari or seminggu..ni dia punya demam tu kekadang sebulan. Tu waktu spm...that's the wirst moment sebab sampai kena warded sebab doktor takut kes demam denggi..ye la..demam dekat sebulan before spm...tapi naseb baek lah takde mende berat pun..waktu na jwab exam tu kepala tak lah rasa berat sangat..tapi selesema and batuk tu ye ar..

                And I've been in the same condition for a week now, suara pun hilang dah ni...cuma malas nak g klinik lah. Ibu pun ada bekalkan ubat sebab dia tahu anak dia ni pelik sikit kalau na exam..hehe..so bekalan ubat enough for me to survive another few days...abes paper phys rabu depan..malam tu dah gerak balek johor.

Wohoooo..!!!! * shuffle *

             Cehhh...ber-shuffle sangat.. kah ! I've been missing home like hell.. dah dekat dua bulan tak balek and I'm totally miss my bed. My comfy bed. My best buddy which is my bed. Mwahahahaa...and all my teddies ( 0.o) oopsss...hahahaha.. my fluffy teddy bears delat rumah tu..alahaiiii...sebab masuk kolej ni cuma bawak sabijik je..lain lain tinggal ayah tak kasi bawak. Actually yang satu ni pun dia tak bagi bawak..tapi aku songlap je dalam beg masa balek cuti sem 1 doluuu doluuu..ai kenot la tido hugging nothing. hehee...

             Well, so this is my last weeks on third sem. Naik cuti nanti, in shaa Allah will be my last sem in kolej kedah ni..owh, right. Tak lama lagi pun nak kena isi upu so ibu dah strictly cakap mohon dekat dekat rumah je. Tapi memang I'm begging for jauh punya lah..UMS sounds good tp tu lah.ayah kata nak exam jangan melalak pulak tak boleh nak balek and I was like...uh ohhh..tak terpikir lak. Ok fineeee... so antara UTHM dengan UMP lah paling dekat pun...urm..

              So that's it for now. Kena bukak buku gak an ulang kaji. Boooo-byeee!

1821hr
zatul


Just a piece of thought

Assalamualaikum...

        Have u ever wonder what your future will ever be? I did...a lot actually.  I keep myself updated about work opportunities,  freshly grad students,  courses that are too common yang kalau kau grad nanti wallahi banyak sangat persaingan bila nak carik keje. Yes, rezeki masing masing Allah dah tentukan. But then think, takkan kau nak duduk rumah lenggang kangkung tunggu surat tawaran keje datang bergolek depan pintu umah ?! Nope.. absolutely not. at least nak lah bila dah grad nanti kau tawu where will you heading off to find keje.. I knew that some of us was born with a silver spoon on their mouth, hence, they did not have too worried much about feeding themselves or finding a job. (Sorry if I'm being too judgemental )

              Let's face it. Thousands of student graduated each year , either from ipta/s , forget not to mention with a good record,  high cgpa , dean lists each semester perhaps.. but not all of them were guaranteed with works. Some of them had to struggle so hard to find one that suits their field. Some of them either have to work out of their field of study or left work-less , menganggur tanam jagung kat rumah. I've seen it. Contoh are among my family member sendiri kott.

               Takut ? Giler ar tak takut when u had struggle macam namateyyy ~~ kat uni , matriks, elementary , secondary school ...keep up good cgpa , aktif in sukan and bla bla bla ~~~ name it segala usaha what not just to keep ur record...abes blaja lepak gitu je kat rumah. Untung sabut timbul ar kalau kau ada kebun even sekangkang kera pun nak usahakan buat buat carik pengalaman . Kalau yang ada motivasi tu dah tak ingat sijil dalam almari terus usahakan berbakti pada tanah sampai berjaya. Tapi tu lahh..tak nak lah membazirkan usaha for years , sijil kelayakan ape semua tu untuk bidang yang out dari apa yang kita dah belajar. Nak pikir hutang pt nak kena bayar tu pun sakit gak.

                Other, harga rumah sekarang bukan macam dulu. Ye laa, yang duluu ~~~ bukanlah yang sekarang ~~~  siapa tak teringin nak ada rumah sendiri. Nak cuba bina mahligai sendiri , terutama yang lelaki. Sekarang ni ramai dah anak muda bina masjid  awal. ALHAMDULILLAH...di harapnya berkuranglah kes kes maksiat dll. Perempuan nak kahwin dia tengok : 1) Rumah sendiri  2) kereta 3) simpanan . Well, first thing first memang lah dia tengok akhlak. Kau tak tengok pun , Mak Ayah mesti titik bertakan soal tu punya. Mana ada parents na bagi anak dia kawen dengan lelaki yang tak baik. ( ikutlah definisi tak baek tu macam mana .masing 2 punya pandangan )

              " Eleh perempuan sekarang materialistik.."    *BOOO

               Dude, takkan lah dah kawen nak duduk rumah parents kau kot? Kalau wife kau jenis bangun pagi, siapkan sarapan , buat kerja rumah tak pe weyh. Kalau yang pesen bangun lepas matahari tegak , lapar pun suami kena bungkus nasi kat mamak. Nak duduk serumah dengan mertua. Kemon lahh..mawu perang dunia. Kalau lelaki pulak nak jadi imam solat pun teragak- agak bacaan..ingat ayah si perempuan tak jeling menjeling?  Bila kau ada rumah sendiri, at least nampak lah diri tu dah bersedia nak tanggung anak dara orang. Dah sedia na tanggung dosa isteri, perbetulkan diri dan isteri dan lain lain tangungjawab lah kan.

                 Honestly,  I had this type of conversation dengan my cousin yang nak kahwin dah in shaa Allah,  March tahun depan. Yes, dia a guy yang berusia 21 tahun and bakal zaujah dia pun sama usia. Dia kerja biase je bakal isteri tu pulak cikgu tadika kanak2 istimewa . So bab akhlak bakal isteri tu alhamdulillah lepas dah ujian keluarga. Dia pun ada kerja tetap jadi cikgu so tak lah terlalu bergantung pada bakal suami which is my sepupu nih. As for my cousin ni pulak, dia keje biase 2 je..tapi alhamdulillah dah start kumpul simpanan, dah ada kereta sebijik. Rumah je tengah usahakan tapi future wife dia tu insist nak diorang duduk dengan mak sepupu aku ni. Sebab sepupu aku ni anak lelaki bongsu. Manja. So , si perempuan ni beralah la duduk dengan mertua. Hubungan diorang pun akrab. Tak timbul masalah lah kat situ.

                 Lain, everyone had their own passion in something. tak kiralah cars, perfumes,  clothes  et cetera.  shopping pun mestilah nak merasa keluar duit sendiri. Serious tho, nak sangat one day bila keluar shopping dengan parents then bole cakap ;

" Beli lah ,ibu ayah, kakak bayar.."

 One fine day , one fine day ...

                 Nak ada source of income yang kukuh supaya bole ucap ayat tu everyday, supaya bole bawak ibu ayah wherever they wanna go, kalau dulu tengok ayah drive je , kita ni duduk kat sit belakang tied with seat belt. Nak lah one fine day, ibu ayah pulak jadi mem besar kat belakang , kita pulak drive untuk diorang just to see their smile. Wanna see them enjoy the journey while I'm driving.  One fine day....


       " One fine day ..."  my charm . Kalau terdetik something and I set it as goals for future. in case kalau tetiba rasa down then I'll whisper that to myself to boost my confidence back.
Think about the future.


 One fine day...

Que sera , sera
whatever will be , will be

20/10/2015
0150

Not the usual thing tho..


                      Heyya bebeh..wakakaa..like seriously i have been stop my daily activities since like a years ago. erm, dah lama dak buat blog-walking. few things happened for the past few months which needs my far most attentions. eceh ! hahaaa..not that anyone would read this but yeah, being betrayed, hurts in so many level by those whom I recalling them to be 'once-upon-a-time' friends. Not that only, recovering from a so-called break up stuff , merely changed me in the way i used to be ; once before. bunyi macam sumpah stuck-up dengan relationship an. kah! ade lah sikit. well, what do you expect? I'm nineteen yo ! next year dah 20. next next year dah 20++ . Imagining that makes me !@#$%%^&@$ ...!!!

                      Ibu pernah cakap that I need to exposed myself more. means, in a way of making more interactions in life. tapi masalahnya anak dia yang seorang ni hat pemalu tegar! (Eh yeke ?) hahahaaa.. believe me I'm that kind of malu-malu kucing . haa giteww.. but only with strangers. eh tak! tengok situations and the type of person yang aku jumpa. tapi kalau dapat yang se-kepala , geng layan je kepala masuk air aku ni. tok sah cakap la weyh, dari A to Z , boleh berborak . tapi ada limit stuff la. things that way far from revealing any part of my dark-side ( sounds like a bad girl , am I ?) ehe!

                     So , kebetulan this one account which I won't mention of course was looking for a new sort of currator. nak kata admin pon boleh ar gak. deciding to polish my interaction skills ( based on what my mum said I'm lacking of) aku pun cuba-try-test lah menawarkan diri being part of the team. hell , yeah ! they welcoming me well ! *dance,dance,dance* memula tu gila gabra namateyyyyy!!! Yella, heck u need to cover ur so-called identity. kena currate ; in package that bagi nasihat. No ! salah ayat. maaf. Sharing tips, discussing topics, dan lain lain yang berkaitan students thingy-mingy semua tu lah. 

                 Bukan nak puji diri sendiri ( erm, be humble ok !) I'm getting better tho. boleh la nak layan perangai few followers account tu yang macam macam karenah. seronok sebenarnya. scared too in a few things. gila kau ada yang usaha sesungguh trying to figure out who am I. nak nak when they knew that I'm just one of their college-mates. probably, I had just walking pass them. hahahaaa.. lagi haru biru when one of follower tegar that account is kawan kuliah aku sendiri. hek! i think he already figure out who am I. or at least , mungkin dapat tembak few people cuma tak berapa nak specific. kot la...

                 Dah la tadi tengah berlatih menari kat astaka, tetiba la si polan bin si polan ni memunculkan diri with the gang! God, haru sekejap nak pegang handphone pun ketaq tangan. hat tara dia diri sebelah tu, coz at the same time tengah interact dengan follower account tu, rasa lah nak campak phone tu lelaju. hoping that polan bin polan tu couldn't figure it out ! hahaaa..sebab kalau aku terbuat lawak hambar tu tak ada lah nak malu sangat coz no one knows siapa currator ter-buat lawak super vangang sesaat tu. but so far, tak pernah lagi lah kes lawak hambar cipan tu terjadi lagi !

                 Not the usual thing I would preferably to do kan untuk kenal orang keliling, the struggle they faces, that kind of dilemma in choosing way of life dan bla bla bla. dari situ i knew that basically, kitorang having the same difficulties cuma in different level of life. kadang kadang tu soalan yang di beri agak mencabar jugak lah sampai termangu seketika nak balas. 

                 Kesimpulannya, tahap mana pun kita rasa susahnya dugaan in life yang tengah hadapi. trust me that in some part of this Earth, someone is facing the same situations. perhaps at the same time too. never felt that u r alone when everyone is there cuma macam apa yang my mum cakap; tak kira berapa kali or berapa ramai that hurt you so much to the level whereby you think of ending your life. NEVER DO THAT !!!  as there are those whom care about you. might be your family, true friends, or anyone we never thought of sometimes we could rely on them. paling padu you have Allah 24/7 - forever ! nak mengadu? amek wudhu , tadah tangan , berdoalah ! tak sampai sepuluh minit. but if the burden was too much, take your time telling The Almighty everything you can't tell to any one else. He'll listen to each and every words you would say. note to myself to.

                   Gotta excused myself for now. chiaoo!!