Si comel & encem

Me & Him (part 12)

* Korang pernah alami situasi di mana..
someone yang korang suka..
menyukai korang juga..

tetapi,banyak halangan untuk bersama..
sebab,korang masih muda..
apatahlagi,kita di label masih mentah
dalam dunia percintaan..
Korang nak tahu sambungan kisah Me & Him..?
selamat membaca.. *


Situasi P : Di sekolah

Lelaki : kau pasti..?
Jaja: aku pasti..

Lelaki: tak rasa..tempoh tu terlalu lama..? 10 tahun.. makna nya tahun 2022..
Jaja: memang lama..tapi,dalam tempoh tu,kita semua pasti sibuk dengan cabran-cabaran mengejar cita-cita..harap kau faham..

Lelaki: (ketawa)
Jaja: was my words too funny for you..? (serious)

Lelaki: memang pun..tak sangka..kawan sekelas since standard four..yang dulu selekah bagai..sekarang dah,jadi someone yang matang..sejak naik form 4 nih.. 
Jaja: perli ke..? tahulah kita masih suka minum milo,,tahulah kita masih suka teddy bear.. 

Lelaki: sebab apa yang awak sukalah..saya suka awak.. 
Jaja: (terdiam..juga tersenyum..) 

* keduanya berpandangan *

Jaja: tak payah lah eh..?
Lelaki: tahu tak pe..rasa lain pulak..
Jaja: kau yang start dulu..berawak-awak..
Lelaki: tak sengaja..rasa janggal lak bila berawak-awak nih..

* keduanya tertawa * 

Lelaki: tapi kalau tukar "sayang" boleh tak..sweet sikit..

* Gedebukk..amik kau..
kan dah melayang
buku setebal kamus Dwibahasa *

Lelaki: adoii..sakitlah...!!!
Jaja: Padan muka..buekk..!! (jelir lidah)  



" THE END"

cinta ni tak mengira usia
tak salah bercinta usia muda.
cuma kita kena bijak
membezakan antara
keperluan & kehendak

puas hati dengan cerita nih..?
huhuu..hope u like it..!

- bye..assalamualaikum - 

Me & Him (part 11)

Situasi o : naik sekolah

Sasa: Hye..Lelaki..buat apa tu..?
Lelaki: (terkejut)hye..tengah duduk..(blur + buat muka muak tgk wajah sasa)
* 2 orang rakan di sebelah tersengih
mendengar balasan lelaki..
Padan muka kau,Sasa..! *
Sasa: (menahan geram) Lelaki,dah fikir nak masuk kelas apa? sekejap lagi ade perhimpunan..bagi2 kelas..

Lelaki: entah..tak pikir lagi pon..(acuh tak acuh aje layan)

*matanya liar memerhati..
mencari2 kelibat seseorang..
..BINGO..!!  *

Jaja: Salam,hye korang semua..apa khabar..?
Lelaki & rakan2 lain: wassalam..
Rakan 1: kitorang baik aje..kauuu.. (terhenti kata-kata)

Rakan 2:(terbeliak) OMG..!! Jaja..kau..kau pakai beg..baru..
Jaja: kenapa? salah ke..korang pon beg baru..jakun..!

Rakan 1 & 2: warna PINK??  P-I-N-K..?

* kuatnya suara Rakan 1 & 2..
menarik perhatian rakan2 seangkatan mereka
untuk mengelilingi meja yang mereka duduki.. 

rata-rata pelajar memberi respon :
  • Jaja..cantik beg..Jenama mahal lagii
  • Jaja..kau demam eh,ke salah beli beg..?
  • Jaja,mama kau paksa pakai wane nie eh?
  • Jaja..mana beg itam kau..?
  • jaja..is that you..?
  • Jaja..eh,bukan..kau menyamar jadi jaja kawan kitorang kan?
  • Jaja:tukang jual tu salah bungkus beg yang kau order eh? 

* blushing pipi Jaja di buatnya *

Lelaki: alaa..biarlah dia nak jadi feminin sikit taon nie..masa dia rock kapak dulu,korang jugak yang merungut kena buli..hmm..

* kata-kata Lelaki serta merta membuatkan rata-rata
pelajar tersenyum lebar..
penuh usikan & penuh makna.. *  

Jaja:(oh,tak..mati aku..senyuman tuu..!)

Pelajar: hye Lelaki..bela awek nampak..

Pelajar2 lain: haaaaa.....wooo...! (sorak2)

* Sasa yang bengkek
dengan keadaan sekeliling..
terus chaw tanpa sebarang kata..
sakit aty kate kan.. *

Lelaki: Nah..(3 buah buku kecik serta 1 buah buku math..di hulur)
Jaja: Thanks but..extra..??!! erk..
Lelaki: just thought you might needed the extras..
Jaja: thanks again..

* keduanya saling berpandangan
dan tersenyum *
Pelajar: aww..so sweet..!!

* next entry..wait ok..! *

Me & Him (part 10)

Situasi N : Dalam muka buku

 Jaja mengeluh sendirian..:
kenapa semua yang rapat dengan aku terpaksa pergi?
pada siapa aku nak minta tolong nih..?
Ya allah,berilah hambamu ini bantuan..

* akibat kebosanan..
Jaja pantas membuka account fb miliknya..*

Ting..! (fb message from Lelaki)

  ---->  sorry tak dapat balas message kau tadi..ta de kedit..anyway happy new year gak..good luck to you too..

Jaja terkesima:

Haa..? Ya Allah..dia kah yang kau utuskan buat ku?
Inikah petunjuk dari mu,Ya Allah?
budak lelaki ni..? Lelaki..? 

Jaja: Salam..kau dah beli buku lom..?
Lelaki: wassalam..dah..
Jaja: naek skola t kau bawak buku ape je..? buku tulis?
Lelaki: 3 buku kecik,2 buku besar,2 buku math..

Jaja:(teragak-agak menaip) aku pinjam buku 2 buku kecik dr kau,boleh? lepas rehat nanti aku ganti.
* berdebar-debar hatinya memikirkan balasan
yang mungkin di terima olehnya *

Lelaki : ok..naek sekolah nanti aku bagi..
Jaja: ok,thanks..aku tunggu kat kantin..
Lelaki: bukan nanti ade perhimpunan ke?
Jaja: aku datang awal..tak kan kau nak suruh aku diri kat tapak perhimpunan sensowang?

Lelaki: Ok,tunggu aje kat kantin
Jaja: ok..
Lelaki: kau datang ikut pintu belakang kan?
Jaja: tak lah..pintu depan..

Lelaki: tapi biasa firstday,aku selalu lepak kat bawah..tunggu orang datang..
Jaja: bawah mana?
Lelaki: pondok pintu belakang..
Jaja: owh..ok.. aku tunggu kat kantin..thanks..salam..
Lelaki: wassalam..

Me & Him (part 9)

Situasi M : Di bilik tidur Jaja

Jaja: tak boleh ke kalau beli aje buku,ma?
Mama: tak boleh sayang..nanti kalau dapat call further studies memana..rugi aje kena beli buku lg..

Jaja:tapi kawan Jaja dulu..masa f1 die beli aje buku..bila da pindh mrsm,dia bawak skali buku tu..

Mama: (mengusap rambut ikal Jaja) itu kawan jaja..masa form 1..skang jaja nak naek form 4..mama tak nak Jaja rasa lain kat tempat baru nanti..Jaja bukan nye jenis cepat dpt kawan..dekat umah,mulut mcm bertih jagung..pot pet..poet..

Jaja:(tarik muka)..mama..! orang tanya lain,dia perli kita pulak..
Mama: ahaha..kamu tu bukan jenis mesra alam..salah ke mama cakap? kawan kamu balik-balik si Sahabat,Adik angkat..itu aje yang rapat..nak kata kawan lelaki? bukan nye ade..dah la..


Jaja: (akur)okey,ma..but how about my first day..?panggilan further study tuh,paling2 cepat..mid february baru keluar..lama lg ma..!


Mama:(terdiam sejenak) Jaja pinjam dari kawan2 dulu..lepas rehat pergi koperasi,ganti diorag punya..boleh?


Jaja; kenapa tak beli pagi2 aje..hum..
Mama: Jaja nak ke bersesak pag2 dengan budak2 Junior tu..? biasa awal taon,koperasi full dengan newbies..


Jaja: Allahuakbar..(tepuk dahi)..lupa pulak..ok2 la..


* setelah mama keluar dari bilik *

Jaja merenung telefon bimbitnye.
minda nya pantas teringat adik angkat
yang sebenarnya sebaya dengan dirinya
hanya lewat 2 bulan aje tarikh lahir..

Jaja: adik angkat..salam..wat pe tu? (mecet)

*5,6,7,8 ----->  30 minit berlalu*

Operator: nombor yang anda dail tidak dapat di hubungi.. (call pon ta angkat)

Jaja kembali termenung.
dia call pula si Sahabat

Jaja: hye..salam..kau aje harapan aku..
Sahabat: wassalam.. pe dia..? mcm big probs aje..

Jaja: memang pon..aku ta beli buku2 sekolah lagi..mama aku suruh extend sampai kputusan kemasukn mrsm dan sbp keluar..so,aku nak pinj..

Sahabat: Jaja..kau buat aku serba salah..kau lupa atau buat2 lupa?

* Jaja kebingungan *

Jaja: Allahuakbar..maaf2..aku terlupa..aku betul2 kalut..aku tak dapat call Adik angkat..kengkawan lain pon sama..maaf2..Jangan marah eh..

Sahabat: Jaja,kau buat aq serba salah nak pindah..aku takut kau keseorangan kat Johor..aku kat Selangor,jauh..maaf Jaja..

Jaja: no..no..It;s not your fault..don't be sorry for that ok..dah rezeki kau belajar kat situ..cukuplah kalau kita still berhubung mcam biasa..ok..!

Sahabat: kau memang memahami..thanks jaja..aku tak akan lupa kau..

* buat seketika,Jaja lupa akan masalahnya..
perbualan berterusan sehinggalah Sahabat terpaksa
mengundur diri..
sudah tiba waktu dia mendaftar di sekolah baru..
Lusa dah naik sekolah..*

* next entry..sambungan nya..wait ok..! *   

Me & Him (part 8)

Situasi M: Di bilik Jaja

Jaja sibuk mengupdated blog,facebook
& twitter miliknya.
Hampir seminggu dia tak menyentuh
laptop peribadinya
kerana bercuti di rumah nenek.

 " RINDU KAT NENEK SESANGAT...! "
jerit JAJA..
 TING..!
Lelaki : main poke2 orang pulak..!

*eh,mamat nie..baru 59 saat aku online..demam pew?*

Jaja: =P  ..cehh,tiru ayat aku..poyo r..!
Lelaki: elehh..wat pe tu?
Jaja: (excited + pelik di soal) update blog..kau lak?

Lelaki: main game..
Jaja: game lg..game pe?
Lelaki: pool live tour..

Jaja: best ke game tuhh..
Lelaki: bukan ko dh try ke game nih..?
Jaja: loading lembab sangat..malas ar..
Lelaki: memula memang la lambat..dh lama nanti senang la..

* the conversation continued until..*

Lelaki: okeylah..nak out dulu..main bola..assalam.

* Jaja membiarkan salam Lelaki tanpa balasan..
anehnya,lelaki masih belom offline..
semint..menjadi dua..menjadi tiga..*

Jaja: wassalam..bye.

* TING!*
tanda hijau di sebelah nama Lelaki
terus lenyap.
..die dah log out..   
 

Me & Him (part 7)

Situasi L : di kamar Jaja

Jaja sedang leka menyanyi:

 Aku takkan lelah menunggu
hingga waktu ajal menjemputku
takkan pernah ada sesalku
untuk menunggu mu

Ingin ku gapai bulan aku petik bintang
Ingin ku berikan semua itu untuknmu
agar kau tahu besarnya cinta ku padamu 


Ting!
- Lelaki has poked you on facebook -


Jaja tersenyum:

aku baru nyanyi lagu
tentang perasaan ku
by Irwansyah..!
Jaja: main poke2 orang plak..
Lelaki: asal,tak suke..?

Jaja:(* mak aihh,laen macam ayat..baik aku chaw *)

--Jaja terus offline..takut konon --

Me & Him (part 6)

Situasi K : dalam muka buku

Jaja: salam..
Lelaki: wsalam
Jaja: bz tak..?
Lelaki: tak..main game je..
Jaja: dpt adiah pe smpena periksa nie?
Lelaki: tak tahu lg..
Jaja:??
Lelaki: rahsia..
Jaja: ecehh..maen rahsia2 plak..
Lelaki: best pergi CS..
Jaja: best la..dgn mak aku berdua aje..
Lelaki: beli beg skola cm Ena?
Jaja: ade survey2 beg..baru aje nak capai..mak aku da ketuk tangan aku..

Lelaki:dah kau ketuk novel kat mak kau..nak ketuk beg kat CS plak..ingat murah?
Jaja: hihii..aku lupa plak..

Lelaki: Jaja..
Jaja: pehal?
Lelaki: minta mun fon kau..
Jaja: bukan aritu dh bagi ke?
Lelaki: dah..tp ilang..
Jaja: mcm mne leh ilang? nie ha..  xxx-xxxx xxx jgn jual eh..!
Lelaki: entah aritu..orang tu servis,trus ilang sume..
Jaja:oh..kau nak num orang lain tak?
Lelaki: ade ke? boleh gak..

Jaja: xxx-xxxx xxx = budak 1
      xxx-xxxx xxx = budak 2
      xxx-xxxx xxx = budak 3

Lelaki: dah lah..cop ! cop !
Jaja:kate ilang sume..cmne kau nk contact diowg nanti..( saja nak uji si Lelaki sebnarnya)

Lelaki: erkk,tak ape lah..um,num budak 24 ade tak..?
Jaja: oh,sorry..tak ade la..
Lelaki: um,tak pe la..k aku nak off..salam..
Jaja: wassalam..
Jaja berkata sendirian:
kau makin pelik Lelaki..
tingkah laku kau..
tak pernah segusar itu..
kenapa?
tolong jgn buat aku keliru..
kau buat aku lg sdih begini..

*sambungan nye..next entry..  =)  *
(_assalamualaikum_)

Me & Him (part 5)

Situasi J:Di sekolah(result peperiksaan keluar) 

Adik angkat: tahniah kak,straight A..
Jaja: thanks dik..adik pon ape kurang nye..straight gak..
Adik angkat: huhuu..thanks..abang ipar dpt bape kak..? hihii
Jaja:(terdiam sejenak) Hentam,abg ipar yekk..tak baik lah..
Adik angkat: alaa..apa salah nye..periksa dh tamat kan..taon depan honeymoon year..! adik pon dh ade bf..akak bila lg..?

Jaja: change the topics..akak ta taw die dpt bpe..blom tanye..nanti la..
Adik angkat: alaa,kak..cepatlah tanya die..mecet die..abg ipar dh balik kan?
Jaja:eii,budak nie,sula kang mulot tu..abg ipar bagai..
Adik angkt: elehh..marah konon..ckp je la kak,dlm hati tu dh berbakul "amin2"..minta mlut adik nie masin,dpt si Lelaki tu jd suami akak 10 tahun akan dtg..kan3..?

Jaja: hurrm..

* Jaja pantas menekan kekunci telefon
mesej di taip laju sebelum
butang "send" di tekan *

Jaja: Salam,Lelaki..kau dpt bape result..?
Lelaki: __A jekk
Jaja: Oh,tahniah la..ok gak.
Lelaki: thanks..kau lg la..straight A..tahniah !!!!
Jaja: thanks bro..subjek ape kaw ta dpt A?
Lelaki: ____ , _____ , ____
Jaja: ow,subjek y ko mang ta ske..taon dpan amik course pe?
Lelaki: entah,bab tu aku ta taw pa pe pon.
Jaja:um..ye la. Got to go.salam.
Lelaki: wassalam..

* anak matanya terpandangkan wajah di hadapan *

Adik angkat: so..? (teruja)
Jaja: dia dpt ___A je..
Adik: ok la tu..tapi..
Jaja: ??
Adik: akak lg pandai dr dia dlm plajaran..dia lg pandai dr akak dlm hal2 kerja2 praktikal..  

Jaja:(terdiam)..so..?
Adik angkat: you both suits each others..sweet la kalau korang couple..(start berangan)

Jaja:(blushing) dah la..akak nak balik umah dulu..bubye..
Adik angkat: bubye kak..eh,kak..taon depan(2012) jadi pindah tak?
Jaja: insya allah..kalau dpt offer further study ke ____,akak pergilah..kenapa?

Adik angkat:Lelaki ade mhon memane tak?
Jaja: tak..die study sini je..nape? nak tlg tgk2 kan Lelaki ke? jangan carik pasal..boyfren awk tu nak campak mana?

Adik angkat:(tarik muka) mulot tak de insurans..mgkin akak tak tahu,tp ABANG IPAR adik tu,ade mohon skola teknik..last minute application..

Jaja: (terperanjat) haaa?? bila?
Adik angkat: adik ta taw bila..tp yang adik taw,dia buat semua tu,last minute..dua atau 3 hari sebelum permohonan di tutup.

Jaja:(muram) oh..biarlah..dia ade hidup sendiri..

Adik angkat: kesungguhan akak mohon sekolah berasrma dan mrsm banyak2 tu..yang mendorong dia buat keputusan begitu..u are the reasons..your actions causes him to leaved this school..so don't regret it,ok..bubye..chaw..

*setiba nya di rumah..
Jaja mengurung diri di bilik mandi
baju nya basah dek pancuran air
namun semuanya tidak di peduli
hatinya sakit mengenang ayat
adik angkatnya *
Jaja: No,that wasn't my fault..!!! (jerit nya tanpa sedar)

air mata yang mengalir
tak mampu di seka lagi
dia jadi lemah

Jaja: sampai hati adik tuduh akak mcm tu,,akak tak salah..!!!

*air mata masih lebat turun..
mujurlah ibu & ayah tiada di rumah
entah apa yang di fikir melihatkan
hari bersejarah anak mereka
di sambut dengan linangan air mata sayu*


              #nantikan sambungannya..in next entry..#  
                     (__assalamualaikum__)